Mini curs online d'iniciació al quiling o filigrana - Tema 1: Introducció i materials

dijous, 3 de novembre del 2016




Tal com us vaig avançar fa uns dies, aquí teniu el primer tema del mini curs online d'iniciació al quilling o filigrana. En aquest primer tema us faré una breu introducció a la tècnica del quilling i també us parlaré dels diferents materials i eines que utilitzaré i d'altres que no utilitzaré en aquest curs, però que ens poden servir per al quilling o filigrana.

1.1.- Introducció


Aquesta tècnica consisteix a enrotllar tires de paper per a fer diferents motius que després s'utilitzen per a decorar targetes, postals, marcs, quadres, etc. Aquests motius poden anar des de molt bàsics a molt elaborats. Les tires de paper es poden enrotllar a mà o amb una eina creada per a això de la que parlarem més endavant.

Una mica d'història - La filigrana és una art molt antiga que practicaven els egipcis, etruscs i grecs. Llavors era una obra d'orfebreria realitzada amb fils de plata i or que s'entrellaçaven per a composar vistosos dibuixos. Les filigranes van ser introduïdes a França per els merovingis, i a Espanya van assolir el seu màxim esplendor en temps dels àrabs, que segueixen essent els millors artífexs. 

La filigrana en paper o quilling va sorgir per la necessitat de substituir la plata i l'or per materials menys cars. 

Durant el Renaixement, els monjos i les religioses utilitzaven el paper que retallaven de les vores daurades dels llibres per a crear filigranes barates, simulant les d'or, per adornar les figures sacres.

Més endavant, durant els segles XVIII i XIX, a Anglaterra, el quilling va passar a ser cosa de senyoretes educades en col·legis femenins que fins i tot tenien una assignatura només per a aquesta artesania. També va ser una art àmpliament practicada per les dames de l'alta societat de l'època, que l'utilitzaven per a l'ornamentació de diversos objectes, com ara caixes decoratives, marcs, mobles, i van ser particularment famoses les caixes de te, caixes que encara ara s'exposen en museus del país.

Actualment existeix un ressorgiment i revaloració d'aquest art com una tècnica decorativa aplicada a diversos objectes.

Aquí us poso una petita mostra d'alguns dels grans artistes del quilling que hi ha arreu:


Agnes Niewiadomsky

Inna's Creations

Quilling by Manuk

Yulia Brodskaya


1.2.- Materials


Per al quilling, el material bàsic són les tires de paper. Aquestes tires de paper les podem comprar ja tallades (en trobem en gran varietat i combinació de colors, en diferents gramatges -acostuma a ser de 120 g/m2, però podem utilitzar paper amb gramatge inferior o superior-, de diferents amplades -3mm, 5mm, 6mm, 9mm, 10mm, 25mm-, i poden ser llises o amb diferents dissenys i també amb paper corrugat), o les podem tallar nosaltres mateixos amb un cúter o una cisalla.




Altres materials usats en la tècnica del quilling són: 

  • Cola. Pot ser específica, com la que us mostro a la imatge, que seca relativament ràpid i és invisible un cop seca, però també pot ser un altre tipus de cola, encara que cal evitar les coles molt fortes i les que es veuen un cop estan seques. Com que en necessitem molt poca quantitat cada vegada, va bé tenir un aplicador amb punta ben fina, tot i que el podem substituir per un escuradents o similar.
  • Quilling pen o agulla arrissadora. És una eina amb dues puntes de metall, una amb una ranura per poder aguantar-hi una punta de la tira de paper per poder enrotllar-la i l'altra amb un punxó que serveix per enrotllar les tires de paper, però també per aguantar, ubicar i formar peces. La podem trobar també de plàstic o com dues eines separades (agulla arrissadora i punxó).
  • Tisores. Podem utilitzar unes tisores simples, però si són de punta fina són molt útils per a fer petits talls, donar forma, tallar detalls, etc.
  • Plantilla stencil per a quilling. La que tinc jo incorpora regla i consta de 8 mesures diferents de cercle, però en podem trobar amb força més mesures de cercle. Ens serveix per crear peces de la mateixa mida enrotllant el paper i col·locant-lo dins el cercle que ens interessi, deixant que es desenrotlli fins a tenir la mida del cercle.
  • Pinces. Han de ser de punta fina per anar bé i ens serveixen per a treballar amb peces molt petites amb les que se'ns fa difícil treballar amb els dits.
  • Agulles de cap. Van molt bé per a mantenir juntes les peces que anem col·locant sobre la base de suro o foamy i també per a fer els cercles excèntrics (amb el centre descentrat).
  • Base de suro o foamy. Molt útil a l'hora d'unir peces.




  • Pinta per a quilling. És una pinta de pues llargues que serveix per crear bucles en cascada (no ho veurem en aquest curs).
  • Motlle per a cercles tridimensionals. Aquesta és una eina amb la que podem transformar un cercle apretat bidimensional en tridimensional.
  • Motlles piràmide per a bijuteria. Per crear diferents formes amb el centre buit (aquest forat central pot ser de diferents mides).
  • Gel vitrificant. Ideal per a protegir els treballs creats amb la tècnica del quilling, sobretot els pensats per a crear bijuteria.
  • Talladora per a quilling. Pràctica màquina que ens permet tallar serrells a les tires de paper amb gran facilitat i velocitat.
  • Arrissadora per a quilling. Ens serveix per corrugar les tires de paper.




I fins aquí el tema d'avui. Espero que us hagi estat útil.

Mini curs online d'iniciació al quilling o filigrana. Entregues:

  • Presentació
  • Introducció i materials
  • Formes bàsiques
  • Flors I
  • Flors II
  • Animals I
  • Animals II
  • Animals III
  • Arracades I
  • Arracades II



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Ens agrada conèixer la teva opinió, anima't a deixar el teu comentari